Az utasbiztosítások fontosságára figyelmeztet az MNB
2016. június 14., kedd
Évente több millió magyar utazik külföldre, azonban piaci adatok szerint csak minden 3. utas gondoskodik biztosításról, az interneten is megköthető utasbiztosítások ugyanakkor jelentős költségektől kímélhetik meg a külföldre utazókat baleset, betegség vagy poggyászkár esetén - figyelmeztet a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
 
Az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben kiemelik: az utasbiztosítások speciális termékek, amelyek egyidejűleg nyújtanak fedezetet a külföldi utazás során bekövetkező betegségre, balesetre, poggyászkárra, és jellemzően magukba foglalják az utazási segítségnyújtást, a felelősségbiztosítást és a jogvédelem költségét is.

Közölték, az utasbiztosítás kiválasztásánál körültekintően kell tájékozódni, az általános és egyedi szerződési feltételeket áttanulmányozni, mivel a biztosítók termékei jelentősen eltérhetnek. Figyelembe kell venni egyebek között az úti célt, az utazás hosszát, a közlekedési eszközt, a vagyontárgyakat, és az utazás során végzett tevékenységek jellegét.

Az MNB kiemeli: valamennyi utasbiztosítási szerződés tartalmaz olyan eseteket - mentesülés, kizárt kockázat -, amelyekre a biztosító nem vállalja a szolgáltatás nyújtását, továbbá fedezeti limiteket rögzíthet, és bizonyos esetekben az önrész vállalását is kikötheti. Az egyre jellemzőbb terrorveszélyből eredő biztosítási eseményeknél - kivéve, ha hivatalosan is utazásra nem javasolt országról van szó - a legtöbb biztosító nyújt szolgáltatást, de a konkrét feltételekről érdemes előre tájékozódni - írták.

A tájékoztatás szerint az egyéni utasbiztosítások mellett a fogyasztók igénybe vehetik az EU területén érvényes európai egészségbiztosítási kártyát, illetve a bankkártyákhoz kapcsolódó utazásbiztosításokat is. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál díjmentesen kiváltható egészségbiztosítási kártya azonban csak korlátozottan - elsősorban sürgősségi ellátásra - használható, és azt kizárólag a helyi társadalombiztosítási szervvel szerződött szolgáltatók fogadják el.

A bankkártyákhoz kapcsolódó utazási- és balesetbiztosítás tartalmáról szintén érdemes részletesen tájékozódni a pénzügyi intézményeknél az MNB szerint, mert ezek a termékek nem személyre szabottak, sőt egyes esetekben a biztosítás csak akkor érvényes, ha a bankkártyát a célországban előzetesen használják.

A közlemény szerint az utasbiztosításokkal összefüggően csekély számú fogyasztói beadvány vagy megkeresés érkezik az MNB-hez. Az elmúlt egy évben ezek leginkább a kárigények elutasítását, a kártérítések mértékét, valamint a poggyász,- és útlemondási biztosításokra vonatkozó ügyfél-tájékoztatást érintették - közölték.

Forrás: Biztosítási szemle


Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft